Oisterwijkse hengelsportvereniging

"De Sportvissers"

Actualiteiten

LET OP: BLAUWALG geconstateerd in Groot Kolkven

Uit onderzoek door het waterschap De Dommel is vastgesteld dat er momenteel blauwalg in het Groot Kolkven voorkomt. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken.

De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen (handen wassen en/of douchen).

Het waterschap raadt iedereen aan extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het besmette water te vermijden. Ook honden kunnen beter niet in water met blauwalgen zwemmen. Het advies wordt gegeven om ook NIET te gaan VISSEN vanwege het directe contact met besmet water. Door bebording worden bezoekers van het ven gewaarschuwd.

foto blauwalg Kolkven

 Wanneer de temparatuur van het water hoog is, neemt de kans op vorming van drijflagen met blauwalgen toe. Blauwalgen die in het water aanwezig zijn komen naar het oppervlak, naar het nog beschikbare licht. Blauwalg is niet altijd zichtbaar, maar juist pas na enkele donkere dagen na een 'goed weer periode' verschijnt er een drijflaag met blauwalgen aan het oppervlak. Deze drijflaag zal na een poosje weer afsterven en uit zichzelf verdwijenen. De blauwalgen zijn dan dus niet uit het water verdwenen, maar minder talrijk en onzichtbaar aanwezig. Blauwalg komt hoofdzakelijk in stilstaand water voor.

 

drijflaag blauwalgen 0

 

terug vorige pagina